TikTok en influencer marketing, een goede combinatie?

TikTok, we hebben er allemaal wel al eens van gehoord. Het socialemediakanaal gaat al een paar jaar mee, maar is sinds de lockdown beginnen te boomen in België. Reacties als ‘TikTok is voor kinderen’ en ‘TikTok is geen goed platform om te adverteren’ komen dan ook wel vaker naar boven. Maar niets is minder waar, eigenlijk zet je beter wel in op influencer marketing op TikTok en deze redenen zullen je helemaal overtuigen.

#1 TikTok is niet enkel voor kinderen

TikTok heeft in het verleden wel al vaker het label gekregen dat het een socialemediakanaal is voor kinderen, maar toch is het niet zo zwart-wit. 41% van de Belgische gebruikers zijn 16-24-jarigen of beter gezegd: Gen Z. Daarnaast blijft er natuurlijk nog 59% over. Exacte percentages zijn er nog niet, maar de statistieken voor de 25-34-jarigen en de 35-44-jarigen zijn goed aan het groeien.  Dat is nog niet alles. Tijdens het scrollen op TikTok is het zelfs mogelijk om eens een oma of opa tegen te komen. Je kan er dus alle leeftijd op terugvinden.

#2 Nieuw kanaal, vele kansen

Dat TikTok razend populair is geworden het laatste jaar moeten we niet meer zeggen, maar hoe sterk is het socialemediakanaal gegroeid? Uit een studie van Hootsuite kwam dat vorig jaar rond deze tijd de app 9% van de Belgische 16-64-jarigen bereikten. Nu is dit al gestegen tot 21,4%, wat dus bijna een verdrievoudiging is. Net doordat het kanaal zo sterk gegroeid is, zijn er veel mogelijkheden tot influencer marketing. In tegenstelling tot andere socialemediakanalen is TikTok nog vrij nieuw en komen samenwerkingen tussen influencers en merken nog niet vaak voor. 

#3 Creators zijn de nieuwe influencers

We weten wel al langer wat een influencer is en hoe we deze kunnen inzetten. Maar wat is een creator? Volgens TikTok is een creator een persoon dat op een regelmatige basis een nieuwe video/TikTok post. Het voordeel van een creator is dat ze een authentieke band creëren met hun volgers. Zo kan je als merk erop rekenen dat de content niet te commercieel overkomt naar jouw doelpubliek. Reken hier een authentieke samenwerking bij en je zorgt ervoor dat je je merk toont aan een nieuw doelpubliek met potentiële klanten.

#4 Challenges, Challenges en nog eens challenges

Wie aan TikTok denkt, denkt natuurlijk aan video’s en hoe makkelijk het is om een challenge te verwerken in een video van 60 seconden. Gooi daar nog een hashtag bij en het plaatje klopt volledig. TikTok is het platform bij uitstek om een challenge te starten. Slaat de challenge aan? Dan kan je erop rekenen dat hij als een lopend vuurtje het platform rondgaat. Daarnaast gebeurt het wel eens dat het overslaat naar een ander socialemediakanaal, wat natuurlijk mooi meegenomen is. 

#5 TikTok wint momenteel ‘The Social Media Game’ 

Al jaar en dag strijden de populairste sociale media om die nummer 1 te bemachtigen. Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en LinkedIn hebben toch wel hun vast plaatste veroverd aan de top, maar dat betekent niet dat ze niet moeten uitkijken voor nieuwe opkomende socialemediakanalen. Sommigen, bijvoorbeeld Vine, komen en gaan, maar het ziet er naar uit dat TikTok hier is om te blijven. Veel influencers gebruiken het platform om hun aantal volgers te vergroten op andere platformen, waardoor het een perfect aanvulling is in de mix. 

De laatste vraag dat er nu nog rest is: benieuwd naar hoe je als merk influencer marketing aanpakt op TikTok? Neem zeker contact op met ons en we helpen je graag verder.